Hoe maak je een effectieve training voor kinderen?

Hoe maak je een effectieve training voor kinderen?

Het maken van een training voor volwassenen is anders dan een training voor kinderen. Het is bij kinderen belangrijk om op een aantal zaken te letten, zodat je een zo effectief mogelijke training voorbereid. Maar hoe creëer je een effectieve training voor kinderen? Hier lees je de belangrijkste informatie over het maken van een training voor kinderen.

Trainingen bij kinderen

Kinderen hebben te maken met groei: en hoe ouder kinderen worden, hoe meer lichaamsgewicht en lengte erbij komt. Dit proces gaat niet altijd gelijk op: een kinderlichaam kan hierdoor op verschillende manieren ontwikkelen. Trainingstandaarden die voor volwassenen gelden, gelden zeker niet voor kinderen. Kinderen hebben een ander inspanningsvermogen en hierdoor moet de training aan andere voorwaarden voldoen. Er zijn verschillende soorten trainingen die je ook voor kinderen kunt toepassen: duurtraining, krachttraining en interval training. Hier lees je meer over de verschillende opties.

Duurtraining

Duurtraining bij kinderen heeft als doel om de grote spiergroepen te belasten, dit gebeurt door middel van dynamische bewegingen. Actief wandelen of lopen naar school is hier een voorbeeld van. De duur hiervan is 30 minuten per dag, verdeeld over meerdere sessies van 10 minuten.

Krachttraining

Slappe spieren verbeteren is een van de belangrijkste onderdelen van krachttraining. Trainen van kracht is optimaal wanneer je de vaardigheid gaat trainen en niet specifieke spieren. Op deze manier bereik je optimaal effect.

Tip: Bekijk hieronder een aantal handige websites met oefenstof:

Rinus: Voetbal oefeningen
VolleybalXL: Volleybal oefeningen
Wemovesports: Basketbal oefeningen

Interval training

Bij een intervaltraining ga je de training onderverdelen in verschillende tempo’s of snelheden. De onderdelen hoeven niet even lang te duren of gelijk te zijn in afstand. Je kunt hiermee volop variëren in snelheid, afstand en pauzes. Je traint diverse energiesystemen, het uithoudingsvermogen en daarnaast train je de snelle spiervezels. Dit zorgt bij kinderen weer voor het aanmaken van het groeihormoon.  Bij kinderen zijn de effecten van interval training nog groter dan bij volwassenen: vooral op het gebied van vetverbranding zijn er betere resultaten zichtbaar.

Goede training voor kinderen draagt niet alleen bij aan een gezonde levensstijl, maar zorgt ook voor vetverbranding en een goede ontwikkeling. Hebben kinderen problemen bij het sporten of bewegen? Dan is het altijd een aanrader om op zoek te gaan naar een fysiotherapeut voor kinderen.