Wat is de Video Assistant Referee (VAR)

Wat is de Video Assistant Referee (VAR)

Wat is de Video Assistant Referee (VAR)
De Video Assistant Referee is een scheidsrechter die, buiten het veld, de arbitrage kan ondersteunen via een telefoonverbinding. Het zijn dus scheidsrechters die via een televisie meekijken met de wedstrijd. Als er iets gebeurt tijdens de wedstrijd, wat de arbitrage verkeerd of niet gezien heeft. Kan de VAR ingrijpen. Naast het veld staat een monitor en op die monitor kan de VAR laten zien aan de arbitrage wat er goed / fout ging.

Wanneer grijpt de VAR in?
Maar wanneer kan de VAR ingrijpen. Nou dat is heel simpel, de VAR kan ingrijpen bij de volgende 4 situaties:

  • Wel of geen doelpunt
  • Wel of geen strafschop
  • Wel of geen directe rode kaart
  • Identiteitsvergissing bij het geven van een rode of gele kaart.

De VAR kan bijvoorbeeld zien of een bal wel of niet over de lijn is, of ze kunnen zien of een speler binnen of buiten het strafschopgebied wordt neergehaald. Door deze ontwikkelingen hoort het voetbal steeds eerlijker te worden.

Sinds wanneer bestaat de VAR?
In 2016 besloot de FIFA (internationale voetbalorganisatie) de VAR te testen. De KNVB was een internationale voorloper op het gebied van de VAR. Daarom werd de eerste wedstrijd met een VAR, Italië- Frankrijk, gefloten door Nederlandse scheidsrechters.

De FIFA heeft in maart 2018 besloten de VAR officieel te gebruiken. De KNVB heeft toen gelijk besloten dat vanaf het seizoen 2018/”19 alle Eredivisie-wedstrijden worden geassisteerd door de VAR.